DentAlDente Ağız ve Diş Kliniği | Göktürk, İstanbul

Pedodonti

Çocuk dişhekimliği olarak da bilinen pedodonti, doğumdan itibaren daimi dişlenme tamamlanana kadar geçen süreçte bebek, çocuk ve genç erişkinlerin ağız ve diş sağlığı ile
ilgilenen bir uzmanlık dalıdır.

Pedodonti’nin birinci amacı ortaya çıkmış olan problemleri tedavi etmektir. Diğer bir hedef ise bu sorunların kaynağını bularak oluşmasını engelleyecek önlemleri almaktır. En önemli konu çocuğun çürük ya da başka bir problem oluşmadan dişhekimi ile tanıştırılmasıdır. Çocuğun ilk randevuda edindiği tecrübe ve hekime olan güveni onun ileride karşılaşabileceği durumlara karşı hazırlanmasında büyük önem taşımaktadır.

Son yıllarda çürük sıklığı konusunda yapılan araştırmalar, bu sıklığın çocuklarda özellikle karışık dişlenme döneminde (7-11 yaş arası) yüzde 92-95’e ulaştığını göstermektedir. Bu yüksek çürük oranı , çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığını, daha da önemlisi genel sağlığını korumak açısından çürükten koruyucu bazı yöntemlerin uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu amaçla uygulanan prosedürlere Koruyucu Dişhekimliği adı verilir.

Koruyucu Dişhekimliği; beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesini, ağız ve diş temizliği konusunda eğitimlerin verilmesini, florür ve fissür örtücü gibi dişlere uygulanabilen işlemleri ve düzenli kontrolleri içerir.

Çocukların ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

İlk dişhekimi muayenesinin ilk süt dişi çıktıktan sonra (genellikle 6 ay-1 yaş arası) yapılması önerilmektedir. Yapılacak ilk muayene sonrasında; bebeğin ağız ve diş temizliğinin hangi fırça ve macun ile nasıl yapılacağı, biberon ve emzik kullanımının sınırları, dudak ve parmak emme alışkanlıklarının önüne geçilmesi, anneden bebeğe bakteri geçişinin engellenmesi, çocuğun ağız ve diş gelişim aşamaları, diş çürüklerinin oluşmaması için yapılabilecek beslenme ve koruyucu uygulamalar gibi konularda bilgilendirmeler yapılır.

Uygulamalar

Flor Uygulaması

Flor dişlerin hem çürükten korunması, hem de başlamış olan çürüklerin ilerlemesini önlemek amacıyla günümüze değin geliştirilmiş ve etkinliği kanıtlanmış olan en emin ve maliyeti düşük koruyucu uygulamadır. Flor dişin minesinin yapısına katılarak dişin yapısal olarak daha güçlü ve çürüklere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Uygulamalar bireyin yaş ve çürük oluşum riskine göre belirlenen sıklık ve miktarlarda gerçekleştirilmektedir.

Fissür Örtücü

Süt ve daimi azı dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan çukurcuklara fissür denilmektedir. Çocuklarda görülen çürüklerin yüzde 80-90’ını fissür çürükleri oluşturmaktadır. Çocuğunuzun düzgün diş fırçalama alışkanlığı olmasına rağmen, fırça kıllarının ulaşamadığı bu derin çukurcuklarda yemek artıklarının kalması sonucu diş çürükleri meydana gelebilir. Çiğneme yüzeyinde bulunan bu derin çukurcukların akışkan bir dolgu maddesi ile kapatılması işlemine fissür örtücü denilmektedir. Fissür örtücü uygulaması kısa sürede, ağrısız bir şekilde uygulanan, dişe herhangi bir zararı olmayan ve çocuğunuzun çürüksüz kalmasını sağlayan çok etkili bir koruyucu uygulamadır.

Yer Tutucu

Süt dişlerinin en önemli görevlerinden biri alttan gelecek olan daimi dişlerin yerini korumak ve onların doğru konumlanmasını sağlamaktır. Süt dişleri de daimi dişler gibi tedavi edilebilirken, ileri derecede enfeksiyon durumlarında çekilmeleri gerekebilir. Enfeksiyon ya da travma gibi erken dönemde kaybedildiğinde yandaki dişler bu boşluğa doğru yer değiştirip daimi dişler için gerekli olan mesafenin kapanmasına neden olurlar. Bu durumda oluşabilecek ortodontik problemleri önlemek amacıyla yer tutucu uygulaması yapılmaktadır. Çekilen dişin ağız içindeki pozisyonu ve çekilen diş sayısına göre hekiminiz çocuğunuza uygun olan yer tutucuyu uygulamaktadır.

Bize Ulaşın






    Arcadium Life 1 Sitesi No: 1/2-3
    34077 Göktürk - İstanbul
    +902123222400


    TL(₺) IBAN

    TR 2500 0100 2347 8246 5130 5001


    USD($) IBAN

    TR 4100 0100 2347 8246 5130 5004


    EUR(€) IBAN

    TR 1400 0100 2347 8246 5130 5005