İmplantoloji
İmplantlar, kaybedilen dişlerin yerine çene kemiği içine yerleştirilen, titanyum ya da zirkonyumdan yapılan küçük silindir şeklinde vidaya benyezen materyallerdir.
Titanyum ve zirkonyum doku dostu materyallerdir, yerleştirildiği kemik ve yükü taşıyan implant arasında mikroskobik düzeyde sağlıklı bir entegrasyon olması beklenir.
Hangi Durumlarda İmplant Yapılır?
- Tek diş eksikliklerinde
- Çoklu diş eksikliklerinde
- Total dişsiz çenelerde
Neden İmplant Avantajlıdır?
- Mevcut dişlerinizin kesilip küçültülmesine gerek kalmadan sabit bir kron ya da köprü yapılabilir.
- Çok sayıda dişiniz eksikse, takıp çıkartmalı (hareketli) bir protez kullanmak yerine sabit bir proteze sahip olabilirsiniz.
- Hiç dişiniz yoksa ve total protez kullanıyorsanız, mevcut proteziniz implantlarla desteklenebilir, protezinizi daha rahat ve düşecek mi çıkacak mı diye tedirgin olmadan güvenle kullanabilirsiniz.
- Hiç dişiniz yoksa, mevcut kemik yapınız ve sağlık durumunuza gore hekiminiz de uygun görürse implant tedavisiyle sabit bir proteze sahip olabilirsiniz.
- Diş çekimlerinden sonra dişleri çevreleyen kemiğinin genişliği ve yüksekliği azalır. Diş çekimini takiben implant yerleştirilirse bu bölgelerdeki kemiğin hacmi büyük oranda korunmuş olur.
- Implantların zamanında uygulanmasıyla yanağı dudağı destekleyen kemik kaybı azalmış ve yüz estetiği korunmuş olur
Herkes İmplant Yaptırabilir Mi?
Kemik gelişimi henüz tamamlanmamış genç hastalara büyüme gelişim tamamlanana kadar implant uygulaması önerilmez
Alkol ya da uyuşturucu madde bağımlıları, aşırı sigara kullanan kişiler, baş boyun bölgesine yüksek radyoterapi uygulanmış kişiler implant tedavisi için uygun adaylar değildirler
Bazı kronik ya da sistemik hastalığı (kontrol altında olmayan diabet, bağ dokusu hastalıkları, hemofili , bağışıklı sistem yetmezliği ve benzeri) bulunan kişilere , tıp doktorlarının önerileri dahilinde implant tedavisi uygulanabilir.
İmplant uygulanacak bölgede kemik yükseklik yada genişliğinde yetersizlik olan kişilerde, implant yapılabilmesi için kemiğin bazı özel işlemlerle yeniden yapılandırılması gerekebilir.
Ağız hijyenine özen göstermeyen ve gösteremeyecek olan hastalara implant tedavisi önerilmez.
İmplant Operasyonu ve Tedavinin Tamamlanması Ne Kadar Sürer?
Operasyon süresi yerleştirilecek implant sayısına bağlı olarak 30 dakika ila 2-3 saat arasıda sürebilir. Daimi protezin yapılabilmesi için alt çenede yaklaşık 1,5-2 ay, üst çenede 2-3 aylık bir iyileşme süresi gerekir. Bu süre greft membran , sinus lifting ve benzeri ileri cerrahi uygulanan durumlarda uzayabilir. Daimi protezler yapılana kadar geçen süre için hastalara geçici protezler uygulanabilir.
Tamamen Dişsiz Çenelerde Sabit Protez Yapılabilmesi İçin Kaç İmplant Yapılır?
Vakaya göre değişmek kaydıyla herbir çene için 4-8 implant sabit protez için yeterli olacaktır
İmplant Üstüne Her Zaman Sabit Protez Mi Yapılır?
Tamamen dişsiz hastalarda mevcut hareketli protezin tutuculuğunu ve fonksiyonunu arttırmak için herbir çeneye 2-4 implant uygulanabilir
Periimplantitis Nedir?
İmplantların çevresindeki dokularda oluşan enfeksiyondur. Enfeksiyon implant çevresindeki kemikte rezobsiyona neden olur. İlerleyen ve tedavi edilmeyen durumlarda bu enfeksiyon implant kaybına neden olabilir. Erken dönemde tedavisi mümkündür.